вторник, 29 април 2014 г.

Антология на съвременната българска поезия под заглавие "Сезонът на деликатния глад" излезе от печат в САЩ




Антология на съвременната българска поезия "Сезонът на деликатния глад"
Антология на съвременната българска поезия "Сезонът на деликатния глад"
 

            Антология на съвременната българска поезия под заглавие "Сезонът на деликатния глад" излезе от печат в САЩ. Идеята и реализацията на изданието е на Катерина Стойкова - Клемер, която от години замисля да представи на ценителите на поезията отвъд океана поетите на България. Тя е убедена, че е прекрасно да се даде възможност на талантливи български автори да бъдат популяризирани в Америка. Още повече, че има успешен опит с редактиране на друга антология - "По-големи отколкото изглеждат". 

            След като се запознава с изпратените творби на поети от всички краища на страната ни, тя прави своя подбор и така дава трибуна на 32-ма автори. Всички те са живи и участват активно на българската поетична сцена, но са коренно различни по възраст и творчески натюрел. Самите стихотворения са подбрани така, че да звучат еднакво добре и на български, и на английски.

             Заглавието на антологията е от стих на Аксиния Михайлова. "Сезонът на деликатния глад" съдържа 197 стихотворения. Шест от авторите, включени в сборника, са от известния като град на поетите Бургас: Керана Ангелова, Роза Боянова, Стоянка Грудова, Бина Калс, Иво Рафаилов, Елка Василева.

             Катерина Стойкова - Клемер също е от Бургас, но от 1996 година живее в САЩ. Тя е автор на няколко поетични книги, главен редактор и собственик на издателство "Аксентс Пъблишинг", организатор на поетичен клуб и радио шоу за литература, изкуство и култура в Lexington, Kentucky. Изпълнява и главната роля във филма на Том Съдърланд "Диамантени дни", който разказва историята на българка от Бургас.
~~~~~~~~~~~~~~~
Източник: http://napred-nazad.com/us/new_york/3435

сряда, 23 април 2014 г.

Премиера на книгата "Тихи нощи" от Венцислав Йорданов


   
     Премиерата на първата поетична книга на Венцислав Йорданов със заглавие „Тихи нощи” ще се състои на 30-ти април 2014 г. в София Лайф Клуб. Началният час на събитието е 19.00, а в програмата на вечерта са включени: концерт на вокална формация „Нова Музика“ с ръководител Аделина Колева, изпълнения на Тодор Върбанов, Константин Цеков от ФСБ и други. Стиховете ще бъдат представени както от самия автор, така и от актьора Пламен Манасиев. 
    Водещи на събитието ще бъдат Георги Любенов и Даниела Капинчева. Част от стиховете на поета са превърнати в песни, а автори на музиката към тях са Томислав Вичев, Дариан Георгиев, Алекс Валериев и д-р Росица Бечева.  

      
     Книгата е едно от първите издания на Издателство МАБИС. Съорганизатори на проявата са: Програма „Нощен Хоризонт“ към БНР, предаването „Денят започва“ на БНТ, Издателство „МАБИС“ към Международна асоциация за българско изкуство по света, Департамент „Музика“ при НБУ, УПИЗ по компютърно музициране и компютърна звукообработка към Бакалавърски факулет на НБУ, „Департамент по изящни изкуства“ към НБУ, Федерация на научно-техническите съюзи в България, Съюз по електроника, електротехника и съобщения. 

     Атмосферата на събитието ще бъде допълнена от рисуващите на живо художници от „Департамент по изящни изкуства“ към НБУ с ръководител д-р Анна Янева и талантливи дарования от МАБИС. 
Гости на събитието ще са колеги и близки приятели на поета.  
   Входът е свободен. Всеки, който цени и обича мерената реч, е добре дошъл!



вторник, 22 април 2014 г.

Силви Вартан в България с автобиографичната си книга "Дума по дума"

http://stroeja.com/images/news/2009/07/28/Sylvie_Vartan.jpg  От пълноцветния калейдоскоп на детството и акордеона на дядо й, през вълнението от Пруст и първите сценични изяви, до равносметките на любовта и „неудържимото лекомислие на битието“, този изящен автобиографичен колаж е свидетелство, че животът на Силви е „безкрайно пътуване“. Думите в книгата са шеметен и съкровен сбор от кристалчета, отразяващи различни светове, споени от темперамента на един голям артист, който остава верен на спомените си.
      Гранд дамата на френската музика, покорила света с блясъка на своя талант и с непринудената си елегантност, се завръща в България, за да изнесе грандиозен концерт на 24 април в зала 1 на НДК, на който ще представи албума „Силви в Нешвил“. След концертите й през 1990 и 2009 г., това ще бъде нейната трета поява на българска сцена. Организатори на събитието са агенциите „БГ Саунд Стейдж“ и „Кийн актс“.
     В рамките на Дните на отворените врати на Френския културен институт ще се състои прожекцията на филма „Силви Вартан се завръща“ от поредица „Непознатите“ на БТВ. Достъпът е свободен и зависи единствено от капацитета на залата.
    Прочутата френска певица и актриса с българо-унгарски корени, която има зад гърба си 40 милиона продадени албума, шест филма и хиляди концерти, скоро стана почетен гражданин на София. Години наред основаната от нея фондация подпомага активно множество инициативи в сферата на детското здравеопазване в България.

ДУМА ПО ДУМА
http://copyrights.bg/files/2014/04/silvi-vartan.jpg
 
"На седем годинки вече имах усещането, че съм на сто, а днес понякога ми се струва, че съм си все на седем. Ето защо упражнявам творческа професия: за да съхраня детето в мен."  "Имам усещането, че се губи сетивността спрямо красивото, много печално. Красотата сякаш не е модерна, а префърцунена, отживяла..."
  "Съществуват такива припламвания, страстни, силно привличане, образуване на един вид кристал, без човек да е наясно дали си пасва с другия, или не. После идва животът…"
            "Сега, когато пея, се вълнувам много повече от онова, което ми дават хората. На младини ме поглъщаше безумието на мига и може би не съм възприемала тъй силно реакциите на публиката."

            "Животът без идеал е живот без сол."

вторник, 15 април 2014 г.

Всяка неделя - изкуство на открито

            Всяка неделя ще имате възможност да се срещнете в Борисовата градина в София с десетки независими автори, дизайнери, занаятчии, музиканти, танцьори и тяхното творчество. А всяка първа неделя от месеца организаторите от "Черчеве" и десетки творци едновременно ще запретват ръкави, за да ви направят свидетели на най-голямата работилница на открито - проектът "ALL FOR ART". Изненадата е, че посетителите също ще могат да участват в работилниците, да танцуват и да се веселят.

            Повече подробности можете да научите от страницата на събитието:

https://www.facebook.com/events/625393950864429/?ref=notif&notif_t=plan_user_invited


            Заповядайте.


Среща с различни творци, артисти и произведения от най-различните области на изкуството.
Среща с различни творци и техните произведения от най-различни области на изкуството.

вторник, 8 април 2014 г.

Панаир на книгата в Двореца на културата - гр. Перник


На 9-ти април независими автори, обединени от Международна асоциация за българско изкуство по света, ще се представят в Двореца на културата  (Салон на изкуствата) в Перник. На щанда в рамките на Панаира на книгата на 9 април читателите ще имат възможност да открият книгите на пернишките автори Владимир Виденов, Бистра Малинова и Румяна Пелова, да се запознаят с творчеството на журналистката по професия и поетеса по душа Даниела Капинчева, изкушеният от приключения, фантастика и фентъзи Филип Данчев, поетесата Мария Янакиева, инициатор за издаването на четиритомната благотворителна поредица от стихове на автори, живеещи в България и чужбина “Приятели в поезията”. Ще бъдат представени и книги на актрисата, поетеса, художник и режисьор Павлина Йосева, актьорът-поет Райчо Русев и последователят на теорията за позитивното мислене Георги Жеков. Можете да откриете книги на много съвременни автори като: Венцислав Василев, Виктория Милчева, Весислава Савова, Валентина Михайлова, Вили Тодоров, Гюрсел Бейхан, Галя Йосифова, Диана Атанасова, Димитър Никифоров, Елена Делева, Ива Касабова, Кръстьо Раленков, Лариса Ангелова, Марин Тачков, Надежда Маринова, Павлина Соколова, Рашел Леви, Светлана Дичева, Тома Троев и др.

Споделяме Ви програмата за целият ден:

10:00 ч. Начало на Базар на книгата - със свои щандове участват независими автори, обединени от Асоциация за българско изкуство по света, издателство "Захарий Стоянов", издателство "Литературен форум", РБ "Светослав Минков"- Перник и др.;
10:00 ч. Четене на приказки за възпитаници на детските градини;
11:00 ч. Поетичен спектакъл "Не се гаси туй, що не гасне" по стихове на Иван Вазов - представя актьорска школа към Благоевградски Младежки театър;
13:00 ч. Среща с Любен Дилов-син;
14:30 ч. Среща с Марин Георгиев и Кирил Кадийски;
15:00 ч. Среща с пернишки автори;
16:30 ч. Среща с независими автори, представени от Асоциация за българско изкуство по света;
17:30 ч. Среща с Теди Кацарова и представяне на книгата й "От двете страни на съвършената храна";
19:00 ч. "Пощенска кутия за приказки" - водещ Гери Турийска, с участието на Ваня Щерева, Людмила Сланева, Кирил Ефремов, Дидо от Д2;

четвъртък, 3 април 2014 г.

Арт-базар в Дома на киното - 5 и 6 април


 На 5 и 6 април (събота и неделя) в Дом на киното - гр. София, ще се състои Арт-базар, организиран от "Черчеве".
архив: Мабис
В изложението на литературния щанд на Международна асоциация за българско изкуство по света (Мабис), можете да откриете книгите на много съвременни български автори, като: Виктория Милчева, Владимир Виденов, Весислава Савова, Валентина Михайлова, Вили Тодоров, Георги Жеков, Гюрсел Бейхан, Галя Йосифова, Даниела Капинчева, Димитър Никифоров, Диана Атанасова, Ива Касабова, Кръстьо Раленков, Лариса Ангелова, Марин Тачков, Меги Гювенал, Мария Янакиева, Надежда Маринова, Павлина Йосева, Павлина Соколова, Райчо Русев, Рашел Леви, Румяна Пелова, Светлана Дичева, Тома Троев, Филип Данчев и др., както  и да се запознаете с повече от 30 творци-занаятчии и техните ръчно изработени произведения. "Черчеве" отново ще изложи благотворителния и също толкова арт - "Щанд на доброто" за деца с онко-хематогични заболявания в Исул - с различни произведения на изкуството, дарени от авторите им.
архив: Черчеве

Заповядайте и се насладете на една съботно-неделна разходка сред красиво и пълно с многообразие българско изкуство!

 

Великденска изложба в музей-галерия "Класика"

Две великденски изложби стартираха в музей-галерия "Класика" - София на 02.04.2014 г. 
Експозиция І: "Нови творби на стари майстори в Класика" и Експозиция ІІ: "Четири лапи, четири копита и... едно сърце" Експозиция І, състояща се от 40 творби на стари майстори, представя новото попълнение на нашия фонд с картини на Генко Генков, Георги Железаров, Петър Морозов, Стефан Марков, Марио Жеков, Борис Денев, Петко Задгорски, Илия Петров, Анна Петрова, Крискарец, Атанас Михов, Сава Иванов, Димитър Казаков-Нерон и др., както и част от музейния фонд на галерията. Експозиция ІІ, състояща се от 27 творби на майстори-класици и съвременни художници, е посветена на безсловесните ни, четирикраки приятели - кучета, коне, котки и диви животни и тяхното място в изкуството на В. Лазаркевич, В. Стоилов, Любен Диманов, Илия Петров, Петко Задгорски, Анна Петрова, Светлин Стоев, Христо Христов, Иван Чакъров, Селма Тодорова, Пламен Пенов. 
Заповядайте! 
Адрес на галерията – София, ул. „Юрий Венелин” 32, на ъгъла с ул. „Любен Каравелов”, точно зад турското посолство.