сряда, 26 март 2014 г.

МАБИС отправя покана към всички дейни хора

Асоциация Мабис МЕЖДУНАРОДНА АСОЦИАЦИЯ ЗА БЪЛГАРСКО ИЗКУСТВО ПО СВЕТА има удоволствието да покани всички свои членове и желаещите да станат такива на ОБЩА СРЕЩА, която ще се проведе на 3 април 2014 г./ четвъртък/ в кафе „GOSSIP /град София, зона Б5, бл.7 до вх.А, в непосредствена близост до МОЛ „София”/.

В дневния ред на срещата са включени следните точки: 
1. Приемане на нови членове на МАБИС, предложения относно личности, които да заемат вакантните позиции в Ръководния екип на организацията и коментиране на тези предложения;

2. Презентиране на идеята за установяване на партньорски отношения между МАБИС и различни стопански организации с цел финансови облекчения на членовете на асоциацията и разпределяне на задачите между членовете относно тези партньорства; 

3. Обсъждане на текущи задачи, предстоящи събития и въпроси, възникнали в процеса на обсъжданията по време на срещата и други;

понеделник, 24 март 2014 г.

Кирил Томанов и борбата за Живот!

Кирил Томанов е резбар. Той е единственият българин, член на Кралското дружество на миниатюристите в Лондон. Преди две години спечели голямата награда в раздел скулптура. От миналата година се бори с рака. В тази мъчително дълга битка Кирил не е сам. Ние, неговите приятели, организираме благотворителна изложба с цел– събиране на средства за лечението му. Изложбата ще се открие на 25 март, Благовещение, във Велико Търново, Хан Хаджи Николи на Самоводската чаршия от 18 часа. Любезните домакини от Хан Хаджи Николи се отказват от наем и процент от продажбите. БЛАГОДАРИМ. Хора, които не познават Кирил, но са приятели на негови приятели, от цялата страна и чужбина, също изпращат свои работи и експозицията расте!БЛАГОДАРИМ. Надяваме се, че този жест на приятелска обич и солидарност ще му даде сили да понесе по–леко предстоящата химиотерапия. 

Да се помолим за него с най–дългата молитва, която е думата ЛЮБОВ.

четвъртък, 20 март 2014 г.

Вълшебните ръце на Елена Сиракова и динамичните обрати

Днес ще ви срещна с един творец отвъд границите на познатите ни до сега бижута. Елена Сиракова е завършила НХА „Николай Павлович” – специалност силикатни форми. Усмихва се често и бързо минава от една тема в друга. Животът и в последно време е пълен с динамични обрати и „непрестанен екшън” – както се шегува тя: „Ако през деня не се случи нищо, значи това не е моя живот.” Майка на три деца, Елена се опитва чрез личен пример да ги научи как да отстояват мечтите и личността си. 

Признавам си, че техниката и стила на най-новите ти произведения ми направиха впечатление веднага щом ги зърнах. Как се стигна до идеята за тях или по-скоро как придобиха физическо измерение? 

 Да ви представя творческото си вдъхновение и процеса, през който минават бижутата ми от идеята до крайния продукт за мен ще е като да наметнеш шал на вятъра, но ще опитам. По принцип нямам система и това се вижда – всяко едно е различно. Идеята... тя не се ражда в общоприетия смисъл на думата; ръцете сами я започват. Парченца кожа, бижутерска тел, естествени камъни – това са материалите, които се мотаят в къта, в който работя в къщи. Слагам, замествам ако трябва, до момента, в който съзнанието ми се усмихне доволно: „Е сега си на прав път” - това понякога отнема дни. Тогава чак започвам доуточняващите линии, големината, а понякога и цвета. 

 Твоите бижута са различни. Не те ли притеснява, че ще има период, в който хората ще свикват с екстравагантността им, т.е. докато ги асимилират и разберат?

 Да ме притеснява? По скоро не. Учудвам се. Би трябвало да са доволни, че им давам шанса да
са различни, да изявят уникалността си, защото аз не повтарям бижутата си, особено тези от новата си серия „SOUL FORGE”. Техниката, с която работя, съм я измислила сама – и наслагването на отделните парченца, и формата и цветната кожа, която си оцветявам и мога да постигна фантастични нюанси. Останалото го има на масовия пазар: цветната бижутерска тел, естествените, полускъпоценни камъни – те не са нещо ново, новото е съчетанието им в бижутата ми – моите малки картинни пластики, както си ги наричам сама. 

 Знам, че напоследък се организират доста събития, арт-базари за представянето на творци като теб. Какви са впечатленията ти, как те приема публиката на тях, какви отзиви получаваш?

 Забелязвам тенденция, че българките вече търсят уникалното, екстравагантното – стремят се да бъдат различни, да изявят себе си по свой си, специфичен начин и се радвам, че все повече жени ми се доверяват, като избират моите бижута. Виждат красотата в нестандартните решения и смелите ми комбинации. 

 Завършила си Националната Художествена академия, специалност силикатни форми, преди това – керамика в гр.Троян. Работила ли си по специалността си? 

 Да. Доста години изработвах керамични съдове и пана – предимно по поръчка и няколко за подарък на баща ми, който направи от тях много красиви симбиози с дърворезба. Сега правя само аромамедальони от керамика и то по поръчка. Кожата е тази, която ми дава вдъхновение в настоящия момент. 


Не ти ли липсва керамиката? 

 Не. Бях се отказала от нея много преди да започна бижутата си. Даже имах един доста дълъг период, в който не се занимавах с никакво творчество. Била съм продавачка, промоутър, работник. Търсих себе си и се лутах, залитах по идеите на масата за просперитет, дори направих опит за съдружие в един бизнес с магнити, което се провали естествено и ето го урока – щом имаш душа да създаваш красота, трябва да ѝ се отдадеш. 

 Защо казваш, че е естествено да си се провалила в опита си за бизнес? 

 Защото човек идва с определена мисия на този свят – доста често тя всъщност не е само една – и той трябва да намери призванието си, иначе няма да е щастлив. Може би преди подсъзнателно съм била намерила начин да бойкотирам сама себе си. Уроците през които преминах бяха трудни и мъчителни, но сега смятам, че намерих двете неща, без които душата ми не може. 

 За първото разбрахме, а кое е второто? 

 Фантастиката – пиша такава. Подготвям първата си книга, която вече е в процес на редакция.
Повече за Елена Сиракова и нейните бижута можете да намерите на страницата й във Фейсбук:
https://www.facebook.com/pages/Dream-Art-by-Elena/289505851084270

събота, 8 март 2014 г.

Представяне на книгата „За мъката и любовта в живота” от Гюрсел Бейхан

Гюрсел Бейхан е на 18 г. – ученик в 12-ти клас на СОУ „Й.Йовков” в с.Окорш и е автор на книгата „За мъката и любовта в живота”, съдържаща стихове и кратки философски размисли за живота. Гюрсел е абитуриент тази година и най-голямата му мечта е да кандидатства във ВУЗ. Той живее без родителите си и за него се грижи единствено баба му. Двамата живеят с минималната ѝ пенсия. Тиражът е спонсориран от СОУ „Йордан Йовков” с.Окорш. Нека всички заедно помогнем на едно талантливо момче да сбъдне мечтите си, като закупим неговата книга чрез поръчка от фейсбук страницата „За мъката и любовта в живота”. Книгата е на цена 5 лв. и ще бъде изпратена по куриер или по БГ пощи с наложен платеж при посочен адрес за доставка. 
 Можете да подкрепите Гюрсел според възможностите си и с превод по неговата сметка:
 Банка ДСК 
IBAN: BG28STSA93000021552889 
BIC STSABGSF 
Гюрсел Бейхан Мухарем 
Да дадем път на едно младо и талантливо дете-писател да стане студент, като го подкрепим морално и материално. Свържете се с нас във фейсбук-страницата на книгата:

четвъртък, 6 март 2014 г.

ДЕТСКИ КОНЦЕРТ ЗА ТРЕТИ МАРТ

С тържествен концерт бе отбелязан Националният празник на Република България като част от инициативите по Националната кампания „Една детска сълза, една молитва”. Кампанията се инициира от военнопатриотичните организации в страната и е под патронажа на вице – президента на Република България – госпожа Маргарита Попова. Празничният концерт се проведе в зала „Света София” , в сградата на 
Народното събрание а на красивата сцена в продължение на близо два часа пяха, танцуваха и рецитираха талантливи деца от всички възрасти от различни кътчета на България сред които Дуо ”Рукатка”, Детско – юношески ансамбъл „Граовче” и други. Заедно с тях на сцената се представиха оперната прима Розалина Касабова, композиторът Иво Николчев и Поп – формация „Очите на България”, Рок – група „Флирт” и др. Концертът беше съпътстван от изложба на детски рисунки и от поредното 15-тo по ред официално откриване на пътуващата изложба „Глаголица и прабългарски руни” на художника Павлин Петров. Във фоайето на залата беше разположен щанд с книги на български автори – членове и симпатизанти на идеите на МАБИС /Международна асоциация за българско изкуство по света/ една от 120 –те организации участващи в Кампанията.

СТАРТИРА МЕЖДУНАРОДНА КАМПАНИЯ „ДАРИ БЪЛГАРСКА КНИГА”

Международна кампания „Дари българска книга” стартира с дарение от над 60 тома литература на читалище „Н.Й.Вапцаров” – град Дулово. Кампанията се организира от Международна асоциация за българско изкуство по света а неин координатор е поетесата Мария Янакиева. Логото на кампанията е дело на родолюбивият българин Тони Тръмп, който от дълги години живее в Лас Вегас /Америка/. Сред основните цели на кампанията са да засили интереса на българите в страната и по света към българската книга, да популяризира широко съвременните български автори, да възроди и да подкрепи все още действащата библиотечна дейност в страната чрез обновяване на фондовете по места с нови съвременни книги, да стимулира желание сред хората да даряват книги, когато това е във възможностите им, и не на последно място да запознае българските общности по целия свят със съвременната българска литература. Международна кампания „Дари българска книга” е насочена както към
библиотечните организации в България, така и към културните центрове и средища в чужбина. Инициативата ще продължи с набирането на дарения за други книжни фондове, а следващите получатели на даренията ще бъдат официално обявявани на сайта на асоциацията и в медиите. Ако сте сред тези родолюбиви българи, които имат възможността и желанието да даряват, можете да изпратите книги на съвременни български автори на адрес:

 ПК 1233, гр. София, жк. Банишора, ул. „Охрид”, бл. 32, вх. Б, Получател: Филип Данчев или да се свържете с координатора на кампанията Мария Янакиева на тел. 0878 78 68 46

Нека заедно да помогнем на българската литература да заеме своето достойно място на сцената на съвременното изкуство!