сряда, 22 октомври 2014 г.

Международен форум-фестивал "Computer Music Space" 2-6 декември в София



Международният форум-фестивал „Computer Music Space – Вселена на компютърната музика“ – ще събере тази година на няколко сцени композитори и изпълнители, студенти и преподаватели от НБУ, представени от проф. д-р Симо Лазаров, както и тринадесет участника от Съединените щати, Франция и Германия.
В рамките на форум-фестивала ще бъдат изнесени концерти по електронна музика, електроакустична музика. Освен това ще бъде организиран Майсторски клас по синтезатор, както и уъркшопове по синтезатори и софтуер, семинари по аудиодизайн, Sound design.
Международният форум-фестивал „Computer Music Space – Вселена на компютърната музика“ ще се състои от 2-ри до 6-ти декември 2014 г. в сградите на Българско Национално Радио, Нов Български Университет и Научно-техническия съюз. Събитието се организира от Нов Български Университет и от Българска академия на науките и изкуствата със съдействието на: KYMA–Atlanta-USA, SYNTHI AVВ studio-Tel Aviv,  Българско Национално Радио, Международна асоциация за българско изкуство по света (МАБИС), GEMA MUSIC, Федерация на научно-техническите съюзи в България, Съюз по електроника, електротехника и съобщения, физическа, електро- и музикална акустика.

проф.д-р Симо Лазаров - композитор 
История на форум-фестивала: Фестивалът е по идея на първия български композитор на електронна музика Симо Лазаров. Стартирал като национален през 1989 г., обединяващ творците работещи в областта на електронното звукоизвличане, а година по-късно, поради големия интерес, се превръща в международен – създаден от Хауърд Уиршъл, Симо Лазаров, сдружението на авангардни идеи KYMA – Atlanta, USA, с помощта на Synthi AVВ – Tel Aviv, Israel. Той носи идеята за периодични световни срещи на съмишленици – предимно композитори и изпълнители на електроакустична музика. През последните десетилетия е провеждан в редица европейски градове и в Америка. Активни съорганизатори са били Института за електроакустична музика – град Бурж, Франция, Културния отдел на кметството в град Лисабон, Международният отдел на „Предавания за чужбина” – радио „Мадрид”, Културен дом „Мендел” към кметството в Тел Авив, сдружение за авангардни идеи KYMA – Atlanta, USA, Israeli Composers League, Френският Културен Институт в София, British Council – Sofia, Чешкият Културен Институт – София, Посолството на Република Австрия в София. Постепенно, през различните сезони се е увеличавал както кръга на участниците, така и възможността повече институции да се включат в организирането на проявите.

Посланията на форум-фестивала са: създаване на произведения на културата и изкуството свързани със съвременния звуков свят; Установяване на контакти и взаимодействие на институции и организации със сродна цел; Установяване на контакти и взаимодействие между творци от целия свят, работещи в областта на електроакустичната музика; популяризиране на произведенията чрез средствата за масова и мултимедийна информация. Създателите на форум-фестивала имат амбицията той да стане международен мултимедиен проект „Синтез на изкуства”. Целта е да бъдат включени музикални произведения на композитори от различни страни, с основни идеи и съдържание изразяващи връзката между отделните изкуства.



Hymn Computer Music Space 

Няма коментари:

Публикуване на коментар